Beëindiging van de WIA-uitkering bij inkomsten boven 65% van het maatmanloon
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is een Nederlandse wet die voorziet in een uitkering voor werknemers die als gevolg van ziekte of gebrek niet of minder kunnen werken. Er zijn twee regelingen binnen de WIA: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).
Verdiensten boven 65% van het maatmanloon
- Als een WIA-gerechtigde meer dan 65% van het maatmanloon verdient, kan dit gevolgen hebben voor de uitkering.
- Het maatmanloon is het loon dat iemand zou verdienen als hij niet arbeidsongeschikt was geraakt.
- Indien iemand gedurende een langere periode, doorgaans een jaar, meer dan 65% van het maatmanloon kan verdienen, kan dit erop wijzen dat de persoon minder arbeidsongeschikt is dan eerder vastgesteld.
- In zo’n geval kan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) besluiten de WIA-uitkering te herzien of stop te zetten, omdat de persoon in kwestie mogelijk weer in staat is om voldoende te werken.
Het is belangrijk om te weten dat dit geen automatisch proces is; het UWV moet een formele herbeoordeling uitvoeren om te bepalen of de uitkering moet worden aangepast of stopgezet.
Conclusie
Ja, het klopt dat de WIA-uitkering kan worden stopgezet als iemand meer dan 1 jaar aaneengesloten meer dan 65% van het maatmanloon verdient. Dit wordt bepaald na een herbeoordelingsproces door het UWV.