Rechten van de werknemer bij langdurige ziekte en niet-melding bij het UWV
Wanneer een werknemer langer dan een jaar ziek is en de werkgever deze niet heeft aangemeld bij het UWV, zijn er verschillende rechten en stappen die de werknemer kan nemen. Het niet naleven van de meldingsplicht door de werkgever kan gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten en rechten van de werknemer uiteengezet:
Rechten en plichten van de werknemer
- Loondoorbetaling: De werkgever is verplicht om gedurende de eerste twee jaar van ziekte het loon van de werknemer door te betalen. Dit is minimaal 70% van het laatstverdiende loon, waarbij het eerste jaar vaak 100% wordt doorbetaald, afhankelijk van de cao of arbeidsovereenkomst.
- Re-integratieverplichtingen: Zowel de werkgever als de werknemer hebben re-integratieverplichtingen om samen te werken voor een terugkeer naar werk. De werkgever moet een plan van aanpak opstellen en de voortgang daarvan evalueren.
- Melding bij UWV: De werkgever moet de werknemer uiterlijk in de 42e week van ziekte aanmelden bij het UWV. Dit is belangrijk voor de aanvraag van een WIA-uitkering, die na twee jaar ziekte kan worden aangevraagd.
- Recht op informatie: De werknemer heeft het recht op transparantie en moet geïnformeerd worden over de stappen die de werkgever onderneemt met betrekking tot de ziekteperiode en re-integratie.
Acties die de werknemer kan ondernemen
- Contact met werkgever: Vraag de werkgever om uitleg waarom de aanmelding bij het UWV niet is gebeurd en dring aan op een spoedige afhandeling.
- Contact met UWV: Neem zelf contact op met het UWV voor advies en om te informeren naar de mogelijkheden en gevolgen van het ontbreken van de melding.
- Juridisch advies: Overweeg om juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtjurist of een vakbond om de rechten veilig te stellen en mogelijke stappen te bespreken.
- Klacht indienen: Indien nodig kan de werknemer een klacht indienen bij het UWV over het niet nakomen van de verplichtingen door de werkgever.
Het is belangrijk voor de werknemer om proactief te zijn en indien nodig ondersteuning te zoeken om zijn of haar rechten te beschermen en de situatie op te lossen.