Rechten en plichten met een WIA-uitkering
Als ontvanger van een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) in Nederland, heb je zowel bepaalde rechten als plichten. De WIA is bedoeld voor mensen die na twee jaar ziekte nog steeds niet (volledig) kunnen werken. Hieronder worden de belangrijkste rechten en plichten uiteengezet.
Rechten
- Uitkering Ontvangen: Je hebt recht op een uitkering als je na twee jaar ziekte voor minimaal 35% arbeidsongeschikt bent bevonden.
- Arbeidsbemiddeling: Je hebt recht op ondersteuning bij het vinden van passend werk, indien mogelijk.
- Herkeuring: Je hebt recht op periodieke herkeuringen om vast te stellen of je mate van arbeidsongeschiktheid is veranderd.
- Bezwaar en Beroep: Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen beslissingen van het UWV, zoals de vaststelling van je arbeidsongeschiktheidspercentage.
Plichten
- Informatieplicht: Je bent verplicht om het UWV tijdig te informeren over wijzigingen in je situatie die van invloed kunnen zijn op je uitkering, zoals verbeterde gezondheid of werkhervatting.
- Medewerking Verlenen: Je moet meewerken aan herkeuringen en onderzoeken die het UWV nodig acht om je arbeidsongeschiktheid vast te stellen.
- Re-integratie: Je bent verplicht om mee te werken aan je re-integratie, bijvoorbeeld door deel te nemen aan trainingen of cursussen die je helpen weer aan het werk te gaan.
- Geen Fraude: Je mag geen verkeerde informatie geven of fraude plegen om een hogere uitkering te ontvangen.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze rechten en plichten, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de WIA-uitkering en voldoet aan de vereisten die het UWV stelt. Voor specifieke vragen of situaties is het raadzaam juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met het UWV.