WW-uitkering en de duur ervan
De duur van een werkloosheidsuitkering (WW) in Nederland is afhankelijk van uw arbeidsverleden. Uw situatie roept enkele aandachtspunten op met betrekking tot de berekening van uw recht op WW en de duur daarvan.
Arbeidsverleden en WW-rechten
- Opbouw arbeidsverleden: Voor de berekening van de WW-duur wordt gekeken naar het opbouwjaar. U heeft gewerkt van 1981 tot 2025, maar uw werk als DGA (directeur-grootaandeelhouder) in 2022 en 2023 zonder verzekeringsplicht kan van invloed zijn op de berekening.
- DGA en verzekeringsplicht: Als DGA was u mogelijk niet verzekerd voor werknemersverzekeringen, waaronder de WW. Dat betekent dat die jaren mogelijk niet meetellen voor de WW-rechten.
Duur van de WW-uitkering
- Berekening WW-duur: De eerste 10 jaar van uw arbeidsverleden tellen volledig mee, daarna bouwt u per gewerkt jaar een maand WW-recht op. De maximale duur is 24 maanden.
- Invloed van niet verzekerde jaren: Jaren waarin u niet verzekerd was tellen niet mee, wat kan verklaren waarom u een kortere WW-duur krijgt toegekend.
Acties en Advies
- Controleer uw arbeidsverleden: Controleer uw arbeidsverleden zoals geregistreerd door UWV en of de jaren als DGA correct zijn meegenomen.
- Bespreek met UWV: Neem contact op met UWV voor een toelichting op hun berekening en of er mogelijkheden zijn om deze aan te passen indien er fouten zijn gemaakt.
- Juridisch advies: Overweeg juridisch advies in te winnen als u het niet eens bent met de beslissing van UWV.
Het is belangrijk om tijdig bezwaar te maken als u het niet eens bent met de beslissing van UWV. Een juridisch adviseur kan u begeleiden in dit proces.