Inleiding
Wanneer je je ziek meldt als werknemer, zijn er verschillende uitkeringen en regelingen die van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van je arbeidsstatus, de duur van je arbeidsongeschiktheid en andere factoren. In jouw geval lijkt er sprake te zijn van een combinatie van ziekmelding en een werkloosheidsuitkering (WW). Ik zal hieronder uitleggen hoe dit kan gebeuren en wat de relevante juridische kaders zijn.
WW-uitkering en Ziektewet (ZW)
WW-uitkering: De Werkloosheidswet (WW) biedt een tijdelijke uitkering aan werknemers die onvrijwillig werkloos zijn geworden. Als je ziek wordt terwijl je een WW-uitkering ontvangt, blijf je in principe WW-uitkering ontvangen voor de duur van je ziekte, tenzij je situatie verandert.
Ziektewet (ZW): Indien je na een periode van ziekte nog steeds niet in staat bent om te werken, kan je na een bepaalde periode (maximaal 13 weken in jouw geval) in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering. Deze wet biedt een uitkering voor werknemers die ziek zijn en geen werkgever meer hebben die hen kan doorbetalen.
Waarom 13 weken wachten?
De reden dat er pas na 13 weken wordt bekeken of je recht hebt op een Ziektewet-uitkering, kan te maken hebben met de regels en procedures die gelden bij de overgang van een WW-uitkering naar een Ziektewet-uitkering. Tijdens de eerste weken van je ziekteperiode, terwijl je nog onder de WW valt, hebben de instanties de tijd om te beoordelen of je ziekte van tijdelijke aard is of dat er sprake is van een langere periode van arbeidsongeschiktheid die een Ziektewet-uitkering rechtvaardigt.
Conclusie
Het is belangrijk om contact op te nemen met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) om je specifieke situatie te verduidelijken. Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde informatie over je rechten en plichten en je begeleiden in het proces naar een eventuele Ziektewet-uitkering.