Beoordeling van de referteperiode voor het dagloon bij WGA-uitkering
Om te bepalen of de perioden waarin WW-uitkering en Ziektewetuitkering zijn ontvangen meetellen voor het dagloon bij een WGA-uitkering, is het belangrijk om te begrijpen hoe het dagloon wordt berekend volgens de Nederlandse sociale zekerheidswetten.
Berekening van het dagloon
- Het dagloon is de basis voor het berekenen van de hoogte van uitkeringen zoals de WGA-uitkering.
- Bij de berekening van het dagloon wordt gekeken naar het loon dat je hebt verdiend in de referteperiode. Dit is normaal gesproken het loon dat je hebt verdiend in de periode van 12 maanden voorafgaand aan de eerste dag van je werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
- In de referteperiode wordt het loon dat je hebt verdiend tijdens periodes van werkloosheid (WW-uitkering) en ziekte (Ziektewetuitkering) in veel gevallen niet meegenomen als daadwerkelijk verdiend loon, omdat deze uitkeringen zelf al zijn gebaseerd op een percentage van je eerder verdiende loon.
Specifieke situaties
- Als je tijdens de referteperiode een WW-uitkering of Ziektewetuitkering hebt ontvangen, kan dat invloed hebben op de berekening van je dagloon. Het UWV kijkt dan naar het loon dat je zou hebben verdiend als je niet ziek of werkloos was geweest.
- Het is correct dat als je WW- of Ziektewetuitkering ontvangt, deze uitkeringen vaak 70% van je eerdere loon bedragen. Echter, bij de berekening van het dagloon voor de WGA-uitkering wordt het oorspronkelijke loon in aanmerking genomen, niet de verlaagde uitkeringsbedragen.
Het is aan te raden om specifieke vragen over je persoonlijke situatie te bespreken met een juridisch deskundige of direct met het UWV, aangezien zij een gedetailleerde beoordeling kunnen geven die rekening houdt met alle relevante factoren en omstandigheden.