Recht op transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid
Introductie
In Nederland heb je onder bepaalde omstandigheden recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook bij ontslag na langdurige ziekte. Hier zijn de juridische overwegingen bij een situatie van arbeidsongeschiktheid en transitievergoeding.
Transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid
- Recht op transitievergoeding: Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als zij worden ontslagen. Dit geldt ook na twee jaar ziekte, wanneer de werkgever het dienstverband beëindigt omdat de werknemer niet meer kan werken. Dit is ongeacht of de werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, zoals in het geval van 30% arbeidsongeschiktheid.
- Duur van de ziekteperiode: Na twee jaar ziekte mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen als er geen verwachting is dat de werknemer binnen 26 weken zal herstellen of als er geen mogelijkheid is voor aangepast werk binnen het bedrijf.
- Herstel in het derde ziektejaar: Als de werknemer in het derde ziektejaar grotendeels herstelt, maar de werkgever heeft de arbeidsovereenkomst al beëindigd na de wettelijke wachttijd van twee jaar, dan is er doorgaans nog steeds recht op transitievergoeding vanaf het moment van beëindiging.
Conclusie
In deze situatie, waarin de werknemer 30% arbeidsongeschikt is na twee jaar ziekte, maar mogelijk herstelt in het derde jaar, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als de werkgever het dienstverband beëindigt na die twee jaar ziekte.