Berekening van WIA/WGA-uitkering bij salarisverhoging tijdens ziekte
Wanneer je te maken krijgt met ziekte en een eventuele WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) of WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) uitkering, is het belangrijk te weten welk salaris als basis wordt genomen voor de berekening van je uitkering. De volgende punten zijn relevant:
Basis voor berekening
- De hoogte van je WIA/WGA-uitkering wordt berekend op basis van je zogenaamde “dagloon”. Dit is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende voordat je ziek werd.
- Het dagloon wordt vastgesteld op basis van je inkomen in het jaar voorafgaand aan de eerste ziektedag. Dit betekent dat salarisverhogingen die plaatsvinden nadat je ziek bent geworden, in principe niet worden meegenomen in de berekening van je WIA/WGA-uitkering.
- In specifieke gevallen kan er sprake zijn van een herberekening van het dagloon, bijvoorbeeld bij een structurele verandering in arbeidsduur of salaris die heeft plaatsgevonden voordat je ziek werd, maar deze uitzonderingen zijn beperkt.
Conclusie
Hoewel je salaris tijdens je ziekte kan zijn verhoogd, wordt de WIA/WGA-uitkering normaal gesproken berekend op basis van het salaris dat je verdiende voordat je ziek werd. Het is raadzaam om in geval van specifieke omstandigheden advies in te winnen bij een juridisch expert of bij het UWV voor een nauwkeurige beoordeling van jouw situatie.