Voor de meeste mensen is de NOW regeling inmiddels een behoorlijke wirwar aan haastig opgezette wet- en regelgeving geworden. In dit artikel maken we daarom de NOW inzichtelijk voor iedereen. We zetten alle ontwikkelingen op een rijtje en geven eenvoudige uitleg over de verschillende maatregelen.
Perioden NOW
Beginfase NOW
Aan het begin van de coronacrisis startte Nederland op 16 maart 2020 met een intelligente lockdown. Daarbij werd ook de NOW regeling geïntroduceerd, een maatregel om de schade voor werkgevers en werknemers te beperken. In de loop van de tijd volgden hierop verschillende varianten en uitbreidingen van deze ‘Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW-1)‘.
NOW-1
NOW-1 geldt voor werkgevers die een tegemoetkoming voor de omzetdaling van minimaal 20% voor de periode maart, april en mei 2020 nodig hadden. Met NOW-1 zijn zij tegemoetgekomen in de loonkosten. Al snel bleek dat de noodmaatregelen verlenging behoefden. De maatregelen uit NOW-1 zijn op sommige onderdelen aangepast en samen vormen zij NOW-2. Algemene voorwaarde blijft dat werkgevers ten minste 20% omzetdaling verwachten.
NOW-2
NOW-2 geldt voor de periode juni, juli, augustus en september 2020. NOW-1 en NOW-2 zijn beide gesloten. Er kan geen aanvraag voor die perioden meer worden gedaan.
NOW-3
Daarna is de NOW-3 geïntroduceerd. Die geldt voor de periode tussen 1 oktober en 1 juli 2021. De NOW-3 kent 3 tijdvakken. De werkgever kan voor elk tijdvak besluiten wel of geen aanvraag te doen:
- NOW 3.1: van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021 (= 3e UWV-aanvraagperiode);
- NOW 3.2: van 1 januari tot 1 april 2021(= 4e UWV-aanvraagperiode);
- NOW 3.3: van 1 april tot 1 juli 2021 (= 5e UWV-aanvraagperiode).
Steun uit de NOW kan worden aangevraagd bij het UWV.
Omzetdaling
Om de tegemoetkoming te ontvangen, moet zijn voldaan aan de voorwaarde “omzetdaling”. Net als bij NOW-1 en NOW-2 moet de werkgever een omzetdaling van ten minste 20% hebben. Dit geldt voor NOW-3.1.
Voor NOW-3.2 en – 3.3. geldt een omzetdaling van minimaal 30%. De overheid wil de steun afbouwen en inzetten voor bedrijven die langer de tijd nodig hebben de bedrijfsvoering aan te passen. Dat was althans het plan. De geplande versoberingen voor NOW- 3.2 en -3.3 zijn van de baan, zo maakte de Rijksoverheid op 21 januari 2021 bekend. De vergoedingspercentages worden verhoogd vanaf 1 januari 2021.
De omzetdaling kunt u als volgt berekenen:
“De omzetdaling wordt vastgesteld door het verschil tussen de referentie-omzet en de omzet in de omzetperiode te delen door de referentie-omzet. De uitkomst van deze berekening wordt uitgedrukt in hele procenten en naar boven afgerond.”
Hoogte van de uitkering
Het UWV berekent de hoogte van de te verstrekken subsidie aan de hand van een formule. In die formule worden het percentage van de omzetdaling en de totale loonsom over een bepaald tijdvak betrokken:
A x B x 3 x 1,4 x 0,8
- A= percentage omzetdaling;
- B= totale loonsom in bepaald tijdvak;
- 3, 1,4 en 0,8= correctiefactor.
U kunt de berekening vinden in artikel 16 van de ‘Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-3)‘. Daarin kunt u ook de berekening van de omzetdaling terugvinden (artikel 5).
Verplichtingen
Het verkrijgen van steun brengt (algemene) verplichtingen mee. In het geval van de NOW-3 zijn dit er wel 10! Wij geven hieronder de algemene verplichtingen samengevat weer:
- De subsidie moet in ieder geval worden gebruikt voor het betalen van loonkosten
- De werkgever informeert de ondernemingsraad of werknemers over de subsidie
- De werkgever spant zich in om scholing en ontwikkeling bij de werknemers te stimuleren
- De werkgever spant zich in de werknemer te begeleiden naar ander betaald werk als het contract eindigt. Lees hier meer over het contractenrecht en over een advocaat contractenrecht.
- De werkgever neemt contact op met UWV als hij tijdens subsidieperiode een of meerdere arbeidsovereenkomsten wil opzeggen wegens bedrijfseconomische redenen (via UWV telefoon NOW)
- De werkgever voert een controleerbare administratie zodat NOW-rechten kunnen worden nagegaan en verleent op verzoek inzage in de administratie tot vijf jaar na datum vaststelling NOW-subsidie
- De werkgever zorgt dat hij loonaangifte doet op de daarvoor vastgestelde momenten
- De werkgever heeft een inlichtingenplicht
- De werkgever verstrekt na subsidieperiode een definitieve opgave van de omzetdaling
- De werkgever werkt mee aan een eventueel onderzoek in het kader van besluitvorming door het verschaffen van benodigde informatie
Daarnaast moet de werkgever soms een accountantsverklaring kunnen verstrekken. Als de werkgever (een voorschot van) € 100.000,- of meer ontvangt is het niet de bedoeling dat er dividenden en/of bonussen worden uitgekeerd.
Voorschot
De steun wordt uitgekeerd bij wijze van voorschot. Wat betekent dit?
Bij het betalen van een voorschot wordt achteraf pas bekeken of, en zo ja voor hoeveel, de werkgever recht had op een NOW-uitkering. Als blijkt dat de werkgever geen, of minder recht had, op steun uit de NOW, wordt het gehele bedrag of een deel daarvan teruggevorderd door het UWV. Als er geen of minder recht bestaat, heeft de betaling immers “onverschuldigd” plaatsgevonden. Dat betekent dat er geen reden was voor de betaling en dus dat er geen recht op die betaling bestond. De “rechtsgrondslag” ontbreekt.
Terugvordering is niet alleen mogelijk als er geen recht bestond op subsidie of het uitgekeerde bedrag te hoog was, maar ook als de werkgever zich niet houdt aan de verplichtingen. En als de werkgever bij de aanvraag onjuiste of onvolledige informatie heeft gegeven.
Moet u de subsidie (deels) terugbetalen? Neem dan een kijkje op onze pagina “Bezwaar NOW Voorschot terugbetalen” en/of “Terugbetalen voorschot NOW”, voor meer informatie over het terugbetalen en wat een advocaat voor u kan betekenen.
Rechtszaak CRvB
Een van onze gespecialiseerde advocaten voert namens een cliënt een procedure over de NOW bij een hogere bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep (CRvB).
De inzet van deze zaak is de wijze waarop de hoogte van de subsidieverlening wordt berekend en de peildatum. De CRvB is gevraagd te oordelen over de tijdvakken die meetellen voor de hoogte van de NOW-1 subsidie. De cliënt stelt dat het voorschot ten onrechte wordt vastgesteld over het eerste tijdvak van het jaar 2020 (november 2019).
Het derde tijdvak zou tevens voor berekening van het voorschot bepalend moeten zijn. Dat is wel het geval bij berekening van de subsidievaststelling. De CRvB is gevraagd artikelen 10 lid 1, lid 2 en lid 3 en 5 NOW-1 buiten toepassing te verklaren. De vastgestelde peildatum is, zo bepleit de advocaat, in strijd met het evenredigheidsbeginsel.
Het oordeel van de CRvB wordt eind januari verwacht! Natuurlijk delen wij dit op Bezwaar UWV zodra het bekend is. Wilt u ook gespecialiseerde hulp van een advocaat bij uw NOW-uitkering? Neem dan contact op.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Meer weten over NOW?
Op onze website vindt u informatie over verschillende uitkeringen van het UWV. We vinden het van groot belang dat moeilijke regels en wetten door iedereen goed begrepen kunnen worden. Onze artikelen geven daarom duidelijk uitleg in eenvoudige taal. Meer informatie over de NOW en soortgelijke onderwerpen leest u onder andere op de volgende pagina’s:
- NOW regeling: een introductie
- NOW terugbetalen, wat nu?
- Terugbetalen voorschot NOW
- TOFA afgewezen
- Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)
- Infographic ‘NOW inzichtelijk’