Juridische beoordeling van de loonberekening voor WIA-uitkering
Als juridisch expert kan ik aangeven dat de situatie waarin je je bevindt betrekking heeft op de beoordeling van je recht op een WIA-uitkering en de daarbij behorende loonberekening. Hieronder geef ik een overzicht van de relevante juridische aspecten:
1. Loonberekening voor WIA-uitkering
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bepaalt dat de uitkering gebaseerd wordt op het inkomen dat je verdiende voordat je arbeidsongeschikt werd. In principe wordt de uitkering berekend op basis van je loon in het jaar voorafgaand aan je arbeidsongeschiktheid.
In jouw geval, omdat je pas op 1 januari bij een nieuwe werkgever bent begonnen en op 24 januari ziek bent geworden, lijkt het erop dat er een kortere periode beschikbaar is voor de loonberekening. Dit kan inderdaad een complicatie vormen, omdat het gebruikelijk is om een berekening te maken gebaseerd op een langere periode.
2. Probleem met kortere berekeningsperiode
Het kan voorkomen dat bij een kort dienstverband de gebruikelijke methode voor het berekenen van het loon niet goed aansluit bij de realiteit van je gebruikelijke inkomsten als chauffeur. In dergelijke gevallen kan er gekeken worden naar je eerdere inkomsten bij je vorige werkgever(s) om een realistischer beeld van je inkomen te krijgen.
3. Wat kun je doen?
Neem contact op met het UWV en leg je situatie uit. Vraag of het mogelijk is om bij de berekening van je WIA-uitkering rekening te houden met je eerdere inkomsten als chauffeur.
Indien je niet tot een bevredigende oplossing komt met het UWV, kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen of ondersteuning te vragen van een arbeidsrechtadvocaat.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de berekening van je WIA-uitkering recht doet aan je feitelijke verdiencapaciteit. Daarom is het aan te raden om actief in gesprek te gaan met het UWV en eventueel juridische ondersteuning te zoeken.