Juridisch advies over re-integratie en disclosure van medische informatie
Beste Henk,
Je vraag betreft een juridisch aspect van re-integratie, specifiek in het kader van de Wet verbetering poortwachter en de rechten en plichten rondom het re-integratietraject. Hier zijn enkele overwegingen die relevant kunnen zijn voor jouw situatie:
Verplichtingen van de werkgever
- Volgens de Wet verbetering poortwachter is je werkgever verplicht om je te ondersteunen bij re-integratie, zowel in je eigen functie (spoor 1) als bij een andere werkgever (spoor 2) als dat nodig is.
- Bij spoor 2 wordt gekeken naar passende arbeid buiten het eigen bedrijf, indien terugkeer naar de eigen functie niet mogelijk is.
Medische informatie en privacy
- Werkgevers mogen niet vragen naar de specifieke aard van je ziekte of aandoening, zoals artrose. Ze mogen wel vragen naar beperkingen en mogelijkheden die relevant zijn voor het uitvoeren van werk.
- Je bent niet verplicht om je medische informatie te delen tijdens het re-integratieproces. Het is belangrijk dat de focus ligt op wat je wel en niet kunt doen qua werk.
- Het niet mogen aangeven van je aandoening zoals je beschrijft kan problematisch zijn als dit leidt tot onjuiste inschattingen van wat voor werk je kunt doen.
Advies
- Het kan nuttig zijn om dit te bespreken met een bedrijfsarts. Zij kunnen helpen bij het vertalen van je medische beperkingen naar praktische werkbeperkingen, zonder dat je medische details hoeft te delen met je werkgever.
- Overweeg om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een juridisch loket of een arbeidsrechtadvocaat, om te verifiëren dat je re-integratieproces op een correcte manier wordt uitgevoerd.
Het is belangrijk dat je in het re-integratieproces correcte informatie verstrekt over je mogelijkheden en beperkingen om tot een passende oplossing te komen. Succes met je re-integratie!