Juridische aspecten van ziektegeld en WIA-uitkering
Wanneer je ziek wordt en niet kunt werken, zijn er in Nederland wettelijke regelingen die je inkomen beschermen. Het is belangrijk om te weten hoe deze regelingen werken, vooral als je zowel ziektegeld van je werkgever als een WIA-uitkering ontvangt. Hieronder leg ik uit hoe deze systemen in elkaar zitten en of je beide inkomsten mag houden.
1. Ziektegeld van de werkgever
In Nederland ben je in de eerste twee ziektejaren meestal verzekerd van doorbetaling van je salaris door je werkgever. Wettelijk gezien moet je werkgever ten minste 70% van je salaris doorbetalen, maar veel cao’s bieden betere regelingen, zoals 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar.
2. WIA-uitkering
Als je na twee jaar ziekte nog steeds niet (volledig) kunt werken, kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is bedoeld voor mensen die arbeidsongeschikt zijn.
3. Het combineren van ziektegeld en WIA-uitkering
Tijdens de eerste twee ziektejaren heb je recht op loondoorbetaling door je werkgever, en pas na deze periode kan een WIA-uitkering ingaan. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd volledig ziektegeld van je werkgever en een volledige WIA-uitkering te ontvangen. Zodra de WIA-uitkering ingaat, eindigt de verplichting van de werkgever om loon door te betalen.
Conclusie
Je kunt in de eerste twee ziektejaren geen WIA-uitkering ontvangen. Na deze periode kan de WIA-uitkering ingaan, maar dan stopt de loondoorbetaling van de werkgever. Het is belangrijk om je persoonlijke situatie nader te bekijken en eventueel juridisch advies in te winnen om te begrijpen hoe deze regels specifiek op jou van toepassing zijn.