Herbeoordeling en de WGA
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is een Nederlandse wet die voorziet in een uitkering voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Onder de WIA valt de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA), die bedoeld is voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn maar wel kans hebben om (gedeeltelijk) weer aan het werk te gaan.
Herbeoordeling aanvragen
Wanneer je een herbeoordeling aanvraagt bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), geef je aan dat je van mening bent dat de mate van je arbeidsongeschiktheid veranderd is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je gezondheid is verbeterd of verslechterd, of omdat je situatie anders is dan eerder beoordeeld.
Risico’s van een herbeoordeling
- Beëindiging van de WGA-uitkering: Indien uit de herbeoordeling blijkt dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, kan het UWV beslissen om je WGA-uitkering te beëindigen omdat je dan niet langer binnen de criteria van de WGA valt.
- Aanpassing van de uitkering: Als blijkt dat je arbeidsongeschiktheidspercentage is veranderd, kan dit leiden tot een aanpassing van de hoogte van je uitkering. Dit kan zowel een verhoging als een verlaging betekenen.
Het is belangrijk om te overwegen dat een herbeoordeling zowel in je voordeel als nadeel kan uitpakken, afhankelijk van de uitkomsten van de medische en arbeidskundige beoordelingen die worden uitgevoerd door het UWV.
Conclusie
Ja, het is mogelijk om uit de WGA gezet te worden als gevolg van een herbeoordeling, vooral als de herbeoordeling uitwijst dat je niet langer voldoet aan de voorwaarden voor arbeidsongeschiktheid onder de WGA.