Juridische mogelijkheden bij blijvende ziekte en bijstandsuitkering
Als je in de bijstand zit en door een blijvende ziekte niet meer kunt werken, is het belangrijk om te begrijpen welke stappen je kunt ondernemen binnen het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel. Het overstappen van de bijstand naar de Ziektewet is niet mogelijk, omdat de Ziektewet primair bedoeld is voor werknemers die door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Echter, er zijn andere mogelijkheden die voor jou van toepassing kunnen zijn.
Mogelijke stappen en voorzieningen
- WIA-uitkering: Als je door een blijvende ziekte niet meer kunt werken, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Hiervoor moet je gekeurd worden door het UWV om te bepalen of je arbeidsongeschikt bent.
- Aanvraag WIA: Je kunt een WIA-uitkering aanvragen als je ten minste 104 weken ziek bent geweest en je niet meer kunt werken of minder kunt werken door ziekte of handicap. Het UWV beoordeelt je arbeidsongeschiktheid.
- Bijstand: Als je niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering, dan blijf je in de bijstand. De bijstand is bedoeld als vangnet en kan worden aangevuld met bijzondere bijstand voor extra kosten die je vanwege je ziekte moet maken.
- Persoonlijk gesprek: Neem contact op met je contactpersoon bij de gemeente of het UWV om je persoonlijke situatie te bespreken. Zij kunnen je verder helpen met de juiste informatie en begeleiding.
Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen en advies in te winnen om te zorgen dat je de juiste ondersteuning en uitkering ontvangt. Een juridisch adviseur of iemand van een vakbond kan je hierbij ook helpen.