Is het mogelijk om een ZW-uitkering met terugwerkende kracht te ontvangen?
De Ziektewet (ZW) biedt werknemers in Nederland een uitkering bij ziekte als zij niet onder de loondoorbetalingsverplichting van hun werkgever vallen. Het is mogelijk om een ZW-uitkering met terugwerkende kracht aan te vragen, maar er zijn enkele voorwaarden en procedures waarmee rekening moet worden gehouden.
Voorwaarden voor terugwerkende kracht
- Er moet een goede reden zijn waarom de ZW-uitkering niet eerder is aangevraagd. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de aanvrager niet wist dat hij of zij recht had op een uitkering of door een vergissing.
- De aanvraag moet zo snel mogelijk worden ingediend nadat de aanvrager zich bewust is geworden van het recht op een ZW-uitkering.
- De terugwerkende kracht is meestal beperkt tot een bepaalde periode. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) hanteert doorgaans een termijn van maximaal één jaar voor terugwerkende kracht, tenzij er zeer bijzondere omstandigheden zijn.
Procedure
Om een ZW-uitkering met terugwerkende kracht aan te vragen, moet de aanvrager contact opnemen met het UWV en een aanvraag indienen met een toelichting op de reden voor de late aanvraag. Het UWV zal de aanvraag beoordelen en bepalen of er een recht op uitkering met terugwerkende kracht bestaat, en zo ja, voor welke periode.
Conclusie
Het is dus mogelijk om een ZW-uitkering met terugwerkende kracht te ontvangen, maar het hangt af van de omstandigheden en de redenen voor de late aanvraag. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en contact op te nemen met het UWV om de mogelijkheden te bespreken.