Beantwoording van de vraag over uitgestelde prestatieplicht en salarisbetaling
De vraag over de betaling van salaris aan een werknemer met een uitgestelde prestatieplicht is inderdaad juridisch gerelateerd, aangezien het betrekking heeft op arbeidsrechtelijke verplichtingen tussen werkgever en werknemer.
Uitgestelde prestatieplicht
Een uitgestelde prestatieplicht kan zich voordoen in situaties waarin de werknemer tijdelijk niet in staat is om te werken, maar niet wegens ziekte of andere gebruikelijke redenen voor afwezigheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overmachtssituaties of wanneer de werkgever tijdelijk geen werk kan bieden.
Doorbetaling van salaris
In Nederland is het algemene uitgangspunt dat een werknemer recht heeft op doorbetaling van zijn salaris, zelfs als hij tijdelijk niet kan werken vanwege een omstandigheid die voor rekening van de werkgever komt, zoals bij een uitgestelde prestatieplicht. Dit is vastgelegd in artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek.
Het idee om het salaris te berekenen op basis van het gemiddelde loon van de laatste drie maanden is niet een standaard wettelijke bepaling. De werkgever is in principe verplicht om het volledige loon door te betalen, tenzij anders is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of een van toepassing zijnde cao.
- Als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt over de berekening van het salaris bij uitgestelde prestatieplicht, moet de werkgever het normale loon doorbetalen.
- Indien er een cao van toepassing is, kan deze specifieke bepalingen bevatten over hoe het salaris moet worden berekend in dergelijke situaties.
Het is dus belangrijk om de individuele arbeidsovereenkomst en eventuele cao-bepalingen te raadplegen om te bepalen hoe het salaris moet worden berekend bij een uitgestelde prestatieplicht.