Arbeidsongeschiktheid na een scheiding
Het verwerken van een scheiding kan een grote emotionele impact hebben en kan leiden tot situaties waarin iemand tijdelijk niet in staat is om te werken. Echter, de vraag of iemand arbeidsongeschikt kan worden verklaard vanwege het verwerken van een scheiding, vereist een nadere juridische beschouwing. Hieronder worden de relevante juridische aspecten toegelicht.
Juridische aspecten van arbeidsongeschiktheid
- Medische beoordeling: Arbeidsongeschiktheid wordt doorgaans vastgesteld op basis van medische criteria. Dit betekent dat een arts of een andere medische professional moet vaststellen dat er sprake is van een medische conditie die het werken belemmert.
- Psychische klachten: Het is mogelijk dat de emotionele gevolgen van een scheiding leiden tot psychische klachten zoals depressie, angst of stress. Als deze klachten zodanig ernstig zijn dat ze het functioneren op het werk belemmeren, kan dit reden zijn voor arbeidsongeschiktheid.
- Werkgever en bedrijfsarts: In het kader van de Wet verbetering poortwachter in Nederland, heeft de werkgever samen met de werknemer en de bedrijfsarts de verplichting om te kijken naar re-integratiemogelijkheden. De bedrijfsarts speelt hierbij een belangrijke rol in de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid.
- Sociale zekerheid: Indien iemand arbeidsongeschikt wordt verklaard, kan hij of zij mogelijk in aanmerking komen voor sociale zekerheidsuitkeringen zoals de Ziektewet of de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in Nederland.
Samenvattend, hoewel een scheiding op zichzelf geen directe juridische grondslag is voor arbeidsongeschiktheid, kunnen de psychische klachten die eruit voortvloeien dat wel zijn, mits deze medisch worden onderbouwd.