Juridische aspecten van WIA naar WGA uitkering
De vraag of een WIA-uitkering zomaar kan worden veranderd naar een WGA-uitkering is inderdaad juridisch gerelateerd. Hier zijn de relevante overwegingen:
WIA en WGA
- WIA-uitkering: De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is bedoeld voor werknemers die na twee jaar ziekte nog niet of slechts gedeeltelijk kunnen werken. De WIA kent twee soorten uitkeringen: de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) en de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten).
- WGA-uitkering: Deze is onderdeel van de WIA en is specifiek bedoeld voor mensen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn en voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn, maar niet duurzaam.
Verandering van uitkering
Het wijzigen van een WIA-uitkering naar een WGA-uitkering kan plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden:
- De uitkeringsinstantie, meestal het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), kan besluiten de uitkering aan te passen als de arbeidsongeschiktheidssituatie van de persoon verandert.
- Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een herbeoordeling plaatsvindt en daaruit blijkt dat de situatie van volledige naar gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is veranderd, of als de duurzaamheid van de arbeidsongeschiktheid anders wordt ingeschat.
Procedure en rechten
Bij een wijziging van uitkering zijn er procedures en rechten die in acht moeten worden genomen:
- Het UWV moet een beslissing schriftelijk meedelen, inclusief de reden voor de wijziging.
- De betrokkene heeft het recht om bezwaar te maken tegen deze beslissing als er onenigheid is over de wijziging.
- Er is een bepaalde termijn waarbinnen bezwaar gemaakt moet worden, meestal zes weken na ontvangst van de beslissing.
Het is aan te raden om bij een dergelijke wijziging juridisch advies in te winnen, vooral als er sprake is van onduidelijkheden of bezwaren tegen de beslissing van het UWV.