Beoordeling van de berekening van uw IVA-uitkering
Uw vraag is wel degelijk juridisch gerelateerd, aangezien het betrekking heeft op de berekening van uw uitkering door het UWV. Hier is een beknopte uitleg over hoe de berekening van een IVA-uitkering normaal gesproken werkt:
Berekening van de IVA-uitkering
- Refertejaar: De hoogte van een Nederlandse arbeidsongeschiktheidsuitkering, zoals de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten), wordt vaak gebaseerd op het inkomen dat u had in het jaar voordat u arbeidsongeschikt werd. Dit wordt het ‘refertejaar’ genoemd. Het is dus mogelijk dat uw uitkering is berekend op basis van uw inkomen in 2012, als dat het laatste volledige kalenderjaar is waarin u werkte voordat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt werd in 2013.
- Vervolg op WGA-uitkering: Aangezien u eerst een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid had en daarna volledig arbeidsongeschikt bent verklaard, is het mogelijk dat uw eerdere inkomsten en aanvullingen door het UWV vanuit een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) zijn meegenomen in de berekening.
- Herberekening bij volledige afkeuring: Als u later volledig bent afgekeurd en overgestapt naar een IVA-uitkering, kan het refertejaar hetzelfde blijven, tenzij er specifieke redenen zijn om een ander jaar te kiezen.
Wat kunt u doen?
Indien u twijfels heeft over de juistheid van de berekening van uw IVA-uitkering, kunt u:
- Contact opnemen met het UWV voor een toelichting op de berekening.
- Een bezwaar indienen tegen de berekening als u denkt dat deze onjuist is.
- Juridisch advies inwinnen om te helpen bepalen of uw uitkering correct is berekend en om eventuele juridische stappen te ondernemen.
Het is belangrijk om binnen de gestelde termijnen bezwaar te maken als u het niet eens bent met een beslissing van het UWV.