Juridische implicaties van stoppen met werken vanwege depressie
Als je vanwege depressie niet meer kunt werken, heeft dat juridische implicaties met betrekking tot je baan en inkomen. Hieronder worden enkele belangrijke juridische overwegingen besproken:
1. Arbeidsongeschiktheid en ziekteverlof
Als je vanwege depressie niet kunt werken, kan dit worden beschouwd als arbeidsongeschiktheid. In Nederland heb je recht op ziekteverlof en doorbetaling van (een deel van) je salaris gedurende een bepaalde periode.
De Wet verbetering poortwachter verplicht zowel jou als je werkgever om samen te werken aan je re-integratie. Dit kan inhouden dat je tijdelijk aangepast werk doet of dat er andere maatregelen worden getroffen om je terugkeer naar het werk te vergemakkelijken.
2. Loondoorbetaling
In de meeste gevallen ben je gedurende de eerste twee jaar van je ziekte recht op doorbetaling van 70% van je loon, afhankelijk van de afspraken in je arbeidscontract of cao. Sommige werkgevers betalen gedurende een bepaalde periode meer dan 70%.
3. Ziektewet en WIA
Als je na twee jaar nog steeds niet kunt werken, kun je mogelijk een uitkering aanvragen op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De mate van arbeidsongeschiktheid wordt dan beoordeeld om te bepalen of en hoeveel uitkering je ontvangt.
4. Communicatie met je werkgever
Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je werkgever over je situatie. Informeer hen tijdig over je onvermogen om te werken en werk samen aan mogelijke oplossingen.
5. Juridisch advies
Overweeg om juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtadvocaat, vooral als er geschillen ontstaan met je werkgever over je arbeidsongeschiktheid of rechten tijdens ziekteverlof.
Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden van je situatie te evalueren en indien nodig professioneel advies in te winnen om je rechten en plichten te begrijpen.