Grondslag voor berekening van de WIA-uitkering
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) kent twee verschillende regelingen: de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Beide regelingen hebben betrekking op langdurige arbeidsongeschiktheid, maar zijn gericht op verschillende situaties en hebben specifieke voorwaarden voor uitkering.
Berekeningsgrondslag voor WIA (IVA en WGA)
De grondslag voor de berekening van de WIA-uitkering, zowel voor de IVA als de WGA, is gebaseerd op het inkomen dat je verdiende in het jaar voordat je ziek werd. Dat betekent dat als je in 2023 ziek bent gemeld, je inkomen uit 2022 als basis wordt genomen voor de berekening van je uitkering.
Impact van toekomstige loonsverhogingen
Toekomstige loonsverhogingen, zoals die in jullie CAO zijn afgesproken voor 2024-2025, worden niet meegenomen in de berekening van de WIA-uitkering als de ziekmelding in 2023 heeft plaatsgevonden. De uitkering wordt immers gebaseerd op het inkomen in het jaar voorafgaand aan de ziekmelding. In jouw geval betekent dat het inkomen van 2022 bepalend is voor de hoogte van je uitkering, en de loonsverhoging in de CAO voor 2024-2025 heeft daar geen invloed op.
Het is altijd aan te raden om specifieke gevallen met een juridisch expert of arbeidsrechtjurist te bespreken om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie en eventuele uitzonderingen of aanvullende regelingen binnen je CAO.