De compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging is in werking getreden sinds 1 januari 2021. Voor de kleine werkgever is dit interessante materie. De ongewenste financiele consequenties van het beëindigen van de onderneming vanwege pensionering of overlijden wordt opgevangen door het ontvangen van een compensatie van het UWV.
Bent u een kleine werkgever en moet u uw onderneming beëindigen? In dit artikel leest u bijvoorbeeld wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een compensatie. Wilt u meer te weten komen over ondernemingen en het handelsrecht? Lees dan hier verder!
De compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging
De benaming zegt het eigenlijk al; een regeling aangaande het aanvragen van een compensatie ten behoeve van uitbetaalde transitievergoedingen aan werknemers bij bedrijfsbeëindiging.
De regering acht een compensatieregeling noodzakelijk om te voorkomen dat een werkgever financieel onevenredig zwaar wordt belast bij beëindiging van de onderneming. Uit de Nota van Toelichting blijkt:
“Van de kleine werkgever kan niet worden verwacht dat hij al vroegtijdig anticipeert op de situatie dat de onderneming niet overgenomen wordt wanneer hij met pensioen gaat of overlijdt. Daarom regelt de Wet arbeidsmarkt in balans dat die werkgever het UWV kan verzoeken om compensatie van de transitievergoeding die hij heeft verstrekt bij het eindigen of niet voortetten van de arbeidsovereenkomst in verband met de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming wegens pensionering of overlijden”.
Met de compensatieregeling wordt voorkomen dat de kleine werkgever zijn spaargeld of pensioenvoorziening moet aanspreken om aan de werknemers de transitievergoeding te betalen.
In voornoemde spreekt de regering over de ‘kleine’ werkgever maar waarom? De regering gaat ervan uit dat grote werkgevers in het algemeen meer financiele mogelijkheden hebben. Grote werkgevers kunnen bijvoorbeeld reserveringen maken voor de betaling van transitievergoedingen. Zij hoeven geen aanspraak te maken op een compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging.
De voorwaarden voor een compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging
Voor het in aanmerking komen van een compensatie voor de transitievergoeding moet u als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Er is sprake van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming en;
- De werkgever heeft niet meer dan 24 werknemers in dienst op 1 januari in het jaar van de beëindiging en;
- De werkgever moet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of is overleden.
Om in aanmerking te komen voor een compensatie dient de werkgever aan alle voorwaarden te voldoen.
De toetsing geschiedt door het UWV
Het UWV toetst de aanvraag voor een compensatie van de transitievergoeding aan de hand van voornoemde voorwaarden en het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ die door de werkgever is ingevuld.
Het UWV toetst bijvoorbeeld of er sprake is van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming. Voor het beoordelen van deze voorwaarde sluit het UWV aan bij artikel 7:669, derde lid, onderdeel a, BW. In dit artikel staat dat een werkgever een arbeidsovereenkomst kan opzeggen indien daar een redelijke grond voor is; een redelijke grond is:
“het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming […]”.
Het UWV toetst of er sprake is van een redelijke grond om de arbeidsovereenkomst op te zeggen wegens het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming. Zodra het UWV voor ten minste één werknemer van de onderneming van de werkgever toestemming heeft verleend om de arbeidsovereenkomst wegens deze ontslagredenen op te zeggen dan is voldaan aan de eerste voorwaarde om een compensatie te kunnen krijgen, zo blijkt uit de Nota van Toelichting.
Hoe het UWV de overige voorwaarden toetst vindt u terug op de website van het UWV.
Hoe hoog is een compensatie?
Door de regering is opdracht verleend aan het CBS om te onderzoeken aan hoeveel werkgevers gemiddeld per jaar een compensatie zal worden toegekend. Het CBR verwacht dat jaarlijks aan circa 1.125 werkgevers een compensatie zal worden toegekend waarbij de gemiddelde transitievergoeding € 5.000, – bedraagt.
Om de hoogte van de compensatie te bereken kijkt het UWV naar twee bedragen:
- De bruto transitievergoeding die door de werkgever is betaald op of na 1 januari 2021;
- De transitievergoeding waar de werknemer recht op had na afloop van het dienstverband.
Met het berekenen houdt het UWV rekening met verschillende factoren. Enkele factoren zijn het wettelijk bepaalde maximum hoogte van de transitievergoeding en de werkgeverpremies.
Hoe vraag ik een compensatie aan?
Een compensatie van de verstrekte transitievergoeding vraagt u aan via het Werkgeversportaal binnen 6 maanden nadat de transitievergoeding is betaald. U dient het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ in te vullen waarbij u verplicht bent een aantal documenten te overleggen. De arbeidsovereenkomst van de werknemer dient u te uploaden en ook de berekening van de hoogte van de transitievergoeding.
Op de website van het UWV vindt u een overzicht terug met tips die helpen bij het invullen van het formulier.
Het UWV start met de beoordeling indien zij alle gegevens van de werkgever en werknemer hebben ontvangen. Hiervoor geldt dat het UWV per werknemer binnen 8 weken na het indienen van een complete aanvraag een beslissing neemt. In het geval er recht is op een compensatie dan ontvangt de werkgever binnen 6 weken na de datum van de beslissing een betaling van het UWV.
Afsluitend
Heeft u een aanvraag voor een compensatie ingediend bij het UWV maar heeft u een afwijzend besluit ontvangen? Maak dan bezwaar! Bel ons en wij brengen u in contact met een gespecialiseerde advocaat.