Als de uitspraak van de bestuursrechter over het UWV niet positief is, kunt u in hoger beroep. U vraagt dan een andere rechter om nog eens naar de zaak te kijken. In uitkeringszaken komt u dan terecht bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in Utrecht. In de regel geldt dat hoe verder u in een beroepsprocedure komt, hoe ingewikkelder de zaak wordt. Denk bijvoorbeeld aan gecompliceerde medische kwesties waarin het de vraag is of de wet op de juiste manier is toegepast. Uw bezwaar is al eens door de rechter getoetst en om een vervolginstantie dan alsnog van uw gelijk te overtuigen, is juridische bijstand absoluut noodzakelijk. Als u het contactformulier invult, zorgen wij ervoor dat een uitkeringsadvocaat uit uw regio snel contact met u opneemt om u vrijblijvend te informeren over de mogelijkheden van juridische bijstand en de te volgen strategie.
Termijn hoger beroep UWV
Net als bij het bezwaarschrift en het beroepschrift is uw hoger beroep tegen het besluit van het UWV gebonden aan een strikte termijn. De brief met bezwaren moet binnen zes weken na de uitspraak van de bestuursrechter bij de CRvB binnen zijn. Deze termijn is glashard. Als u één dag te laat bent, wordt uw beroep niet meer in behandeling genomen en is de uitspraak van de bestuursrechter definitief. Onze advocaat zullen er natuurlijk voor zorgen dat uw hoger beroep op tijd wordt verzonden.
Definitieve beslissing hoger beroep UWV
Ook bij de Centrale Raad van Beroep zijn er twee mogelijkheden: uw beroep wordt gegrond of ongegrond verklaard. Als uw bezwaar gegrond is, hebt u gelijk gekregen en moet het UWV een nieuw besluit nemen, waarbij rekening wordt gehouden met wat de CRvB heeft bepaald. Soms neemt de rechter zelf een besluit en moet de uitkeringsinstantie dat dan uitvoeren.
Als uw beroep ongegrond wordt verklaard, is de rechter het niet met uw bezwaren eens en wordt het UWV in het gelijk gesteld.
Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is definitief. U kunt er niet meer tegen in beroep en moet zich er bij neerleggen. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kunt u nog naar de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland. Een advocaat kan aangeven of dit in uw geval mogelijk is.
Toelichting hoger beroep UWV
De Centrale Raad van Beroep hanteert dezelfde methode als de bestuursrechter in beroepszaken doet. Uiteraard moet uw bezwaarschrift opnieuw voldoen aan de formele eisen, die ook voor het bezwaarschrift en het beroepschrift gelden. Zodra de CRvB uw bezwaarschrift heeft ontvangen, zal het UWV om een reactie worden gevraagd. Ook kunnen weer deskundigen en/of getuigen worden gehoord. Als dit zogeheten ‘vooronderzoek’ is afgehandeld, nodigt de CRvB u uit voor de mondelinge behandeling van uw zaak. Bij deze zitting is ook de uitkeringsinstantie aanwezig. Beide partijen mogen het woord voeren en hun zaak nog eens toelichten.
Gewoonlijk worden de veelal ingewikkelde zaken bij de CRvB door drie rechters behandeld. Zij buigen zich met elkaar over het geschil en komen in de regel binnen zes weken na de mondelinge behandeling met een uitspraak. Onze uitkeringsadvocaten hebben veel ervaring met het bijstaan van personen in vergelijkbare situaties en kunnen u dus ook helpen. Laat hiervoor uw gegevens achter en u zal dezelfde dag vrijblijvend worden teruggebeld door een advocaat om uw situatie te bespreken.