Wie ziek is en dus niet kan werken, heeft toch recht op loon en anders recht op een uitkering. Soms denkt het UWV daar anders over en wordt uw Ziektewet afgewezen of beëindigd. Lees hieronder wat u er aan kunt doen.
Als u zelf in bezwaar wilt, hebben wij hier een voorbeeldbrief om te downloaden. U vindt verderop in deze tekst aanwijzingen hoe u dit voorbeeld bezwaarschrift het beste kunt aanvullen.
Wanneer u juridische hulp wilt van een Ziektewet advocaat, kunt u het contactformulier invullen.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Beoordelen arbeidsongeschiktheid met werk
Als u een werkgever hebt, betaalt deze in principe (gedeeltelijk) door. Voor het beoordelen van uw ziekte, huurt uw werkgever een bedrijfsarts (ook wel Arbo-arts genoemd) in. Als u het niet eens bent met de beoordeling van deze bedrijfsarts, kunt u een second opinion aanvragen. De werkgever is verplicht om deze te betalen. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u bijvoorbeeld lezen op de website van het Expertise-Instituut over de second-opinion. Als u een werkgever hebt, zit u dus meestal niet in de Ziektewet en kunt u geen bezwaar maken als u het niet eens bent met de beoordeling.
Er zijn uitzonderingen op deze regel en dat is bijvoorbeeld als u ziek bent door zwangerschap of bevalling of in het geval u ziek bent door een orgaandonatie. Ook als u uitzendwerk doet, een oproepcontract hebt of een aflopend contract. Verder als de zogenaamde no-riskpolis op u van toepassing is Dit laatste houdt in dat u vanwege leeftijd of beperking een achterstand hebt op de arbeidsmarkt. De overheid geeft dan een garantie dat een werkgever die u aanneemt, niet de kosten hoeft te dragen bij ziekte. Als u onder een van deze categorieën valt, komt u toch in de Ziektewet en beoordeelt een verzekeringsarts van het UWV of u wel of niet arbeidsongeschikt bent.
Beoordelen arbeidsongeschiktheid zonder werk
Ook als u ziek wordt en al in 1 van de regelingen van het UWV zit, bijvoorbeeld in de WW, WIA of WAO, komt u ook in de Ziektewet.
Procedure keuring UWV
Als u zich ziek meldt, wordt u op korte termijn door het UWV opgeroepen voor een aanvangskeuring. De verzekeringsarts stelt dan vast of u geschikt bent voor uw eigen werk. In het geval u al een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, wordt gekeken of u geschikt bent voor het werk waar u voor in aanmerking kwam bij uw laatste keuring. In het geval van ziekte wegens zwangerschap of bevalling, bepaalt de verzekeringsarts tevens of uw ziekte daar inderdaad mee te maken heeft. Als u het niet eens bent met het oordeel van de verzekeringsarts dat u geschikt bent voor eigen werk (u krijgt dan een blauw formulier mee met de opdruk “beslissing van arbeidsgeschiktheid”), is het zaak om snel in actie te komen, want u hebt maar 2 weken om bezwaar tegen de afwijzing Ziektewet te maken. U kunt hiervoor bijstand krijgen van een van onze Ziektewet advocaten. Als u ons contactformulier invult, wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. U kunt dan vrijblijvend informeren of onze advocaten iets voor u kunnen betekenen
Beoordelen arbeidsongeschiktheid met een bijstandsuitkering
Als u een bijstandsuitkering hebt en u wordt arbeidsongeschikt, kunt u bij uw gemeente aangeven dat u niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en vragen om een vrijstelling van de participatieverplichtingen. U wordt dan door de gemeente onderzocht door een keuringsarts. Als deze keuringsarts ook van mening is dat u arbeidsongeschikt bent, hoeft u niet te solliciteren of aan trainingen deel te nemen etc.
Als de keuringsarts van mening is dat u wel kunt werken, krijgt u geen vrijstelling van de participatieverplichtingen. In dat geval kunnen onze uitkering advocaten u bijstaan in bezwaar. U kunt hiervoor het contactformulier invullen.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Of bel zelf: 088 – 1810 353
Eerstejaars Ziektewet Beoordeling
Als u 1 jaar in de ziektewet zit, krijgt u een eerstejaars Ziektewet beoordeling (EZWB). De verzekeringsarts van het UWV gaat dan niet meer kijken of u geschikt bent voor uw eigen werk, maar gaat kijken welke beperkingen u hebt en legt deze vast in een functionele mogelijkhedenlijst (FML). De arbeidsdeskundige gaat dan vervolgens kijken welk werk u nog kunt doen met inachtneming van deze beperkingen. Vervolgens wordt er gekeken wat er met dit werk valt te verdienen en vergeleken met uw werk dat u deed voordat u ziek werd. Als u minder dan 65% kunt verdienen, dan blijft u in de ziektewet (tot aan de einde wachttijd en dan krijgt u een WIA-keuring). Als meer dan 65% van dit oude loon (uw maatmanloon) kunt verdienen, bent u dus minder dan 35% arbeidsongeschikt en dan wordt u uit de Ziektewet gezet. De keuringsprocedure heeft veel overlap met die van de WIA-keuring. Als u geen recht meer hebt op Ziektewet, valt u terug in de WW of ontvangt u helemaal geen uitkering meer. Dit kan dus grote consequenties hebben voor uw financiële situatie als u nog niet weer kunt werken. Het is daarom zaak om een van onze Ziektewet advocaten naar uw dossier te laten kijken.
Bezwaar maken UWV Ziektewet
Werkwijze
De Ziektewet advocaat precies welke stappen er genomen moeten worden om succesvol bezwaar tegen het UWV te kunnen maken. In eerste instantie wordt uw dossier opgevraagd en gekeken of de procedure zorgvuldig is geweest. Er wordt gekeken of al uw klachten wel zijn beoordeeld en of deze wel goed in de FML vermeld staan. Daarnaast wordt gekeken of alle beschikbare medische informatie wel in uw dossier zit, of uw maatmanloon wel correct is vastgesteld en of het UWV zich wel aan de wet en eigen beleidsregels heeft gehouden bij de beoordeling (het komt tegenwoordig bijvoorbeeld wel eens voor dat de keuring wordt uitgevoerd door een niet geregistreerde verzekeringsarts). De advocaten hebben een lange checklist die wordt nagegaan op fouten bij het UWV.
Indien noodzakelijk, zal de advocaat Ziektewet u begeleiden naar een onafhankelijke second-opinion (contra-expertise). Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u lezen op de website van het Expertise-Instituut.
Kosten
Onze Ziektewet-advocaten werken allemaal op basis van pro-deo. U komt hiervoor in aanmerking als uw inkomen en vermogen onder een bepaald niveau liggen. U krijgt dan een toevoeging en dat houdt in dat de overheid (de Raad voor Rechtsbijstand) de advocaatkosten betaalt. U betaalt zelf alleen een (kleine) eigen bijdrage die in veel gevallen door de gemeente wordt vergoed in het kader van bijzondere bijstand. De exacte hoogte van uw eigen bijdrage kunt u vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Als u in de laagste inkomenscategorie zit, is het tevens vaak zo dat uw gemeente de contra-expertise voor u betaald vanuit de bijzondere bijstand. De gemeente heeft er immers belang bij dat u een uitkering krijgt van het UWV en niet in de bijstand terecht komt
U kunt uiteraard ook een Ziektewet advocaat benaderen als u een rechtsbijstandverzekering (bij bijvoorbeeld DAS, Arag, Achmea of Unive) hebt. U kunt aangeven dat u verzekerd bent als een van onze advocaten u terug belt. Deze zal de zaak dan voor u aanmelden bij de verzekeraar. De verzekeraar vergoedt overigens meestal ook de second-opinion (contra-expertise)
Als voorgaande niet op u van toepassing is, kunt u een prijsafspraak maken met de advocaat als deze contact met u opneemt.
Contact
Wanneer u uw contactgegevens achterlaat via het formulier op deze pagina, neemt een ervaren Ziektewet advocaat uit uw eigen regio snel en vrijblijvend contact met u op om te kijken of u succesvol bezwaar tegen de afwijzing van uw Ziektewet kunt maken.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan