Voorschot NOW 1.0 terugbetalen?
In maart 2020 heeft de overheid diverse maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze maatregelen hebben geleid tot een enorm omzetverlies voor veel ondernemingen. Om deze ondernemingen financieel te ondersteunen zijn meerdere subsidieregelingen, waaronder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen.
De NOW is een ministeriële subsidieregeling met als doel werkgevers in staat te stellen het personeel dat zij hebben vóór de coronacrisis ook tijdens deze crisis in dienst te houden, om zo een beroep op de Werkloosheidswet te voorkomen. Het UWV voert de NOW uit in mandaat namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Minister is formeel het betrokken bestuursorgaan. Werkgevers met een verwachte omzetdaling van tenminste 20 procent kunnen aanspraak maken op de NOW.
Meer informatie over NOW? Kom alles te weten via ons speciaal ingerichte NOW-portaal. Hier hebben wij voor elke geïnteresseerde de NOW inzichtelijk gemaakt.
Beslissing UWV: voorschot tegemoetkoming NOW
In verband met een verwachte omzetdaling hebben 148.000 werkgevers een aanvraag bij het UWV ingediend op basis van de ‘Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud werkgelegenheid’ (NOW 1.0). Deze regeling zag op een tegemoetkoming in de loonkosten voor de periode maart, april en mei 2020.
In een beperkt aantal branches (zoals de horeca) en bepaalde beroepsgroepen, was het van meet af aan duidelijk wat het effect van de maatregelen op de omzet zou zijn. Zij moesten namelijk de deuren sluiten. Voor een overgroot deel van de bedrijven die aanspraak hebben gemaakt op de NOW 1.0. was het effect van de maatregelen op de omzet moeilijk te kwantificeren. Daarom hebben veel werkgevers zekerheidshalve het besluit genomen om aanspraak te maken op de subsidieregeling.
Subsidieverlening
De subsidie is in beginsel gebaseerd op de loonsom over januari 2020. De subsidie bedraagt maximaal 90% van deze loonsom over de subsidieperiode van drie maanden. Dit bedrag wordt verhoogd met een forfaitair bedrag voor werkgeverslasten als opbouw vakantiebijslag en pensioenpremies. De hoogte van de subsidie is verder afhankelijk van de omzetdaling (tegemoetkoming = 90% x gemaximeerde loonsom x verwacht omzetverlies x 1,3).
Vanwege de urgentie werd naar aanleiding van de meeste aanvragen de gevraagde tegemoetkoming toegekend. Dit wordt de verlening van de subsidie genoemd.
De werkgever heeft na de subsidieverlening een voorschot van 80% van het subsidiebedrag ontvangen.
In totaal is aan 140.000 werkgevers subsidie toegekend en het voorschot uitbetaald. Het totale voorschotbedrag dat is uitgekeerd op basis van de NOW 1.0 bedraagt 7,9 miljard euro.
Het omzetverlies bleef bij veel werkgevers beperkt doordat veel zij alle zeilen hebben bijgezet om de omzetdaling te beperken. Een groot deel van het verstrekte voorschotbedrag zal dan ook aan het UWV moeten worden terugbetaald. Zie ook dit nieuwsbericht van 11 december 2020: 60% van de ondernemers moet NOW terugbetalen.
Beslissing UWV: voorschot terugbetalen?
Subsidievaststelling
Per 7 oktober kunnen werkgevers de definitieve berekening van tegemoetkoming in het kader van de NOW 1.0 aanvragen via de website van het UWV. Werkgevers hebben tot 23 maart 2021 de tijd om een aanvraag tot vaststelling in te dienen.
In deze periode zal verantwoording moeten worden afgelegd aan het UWV zodat zij kan beoordelen of aan de subsidievoorwaarden is voldaan.
Op basis van die aanvraag en de aanwezige informatie van het UWV en de Belastingdienst wordt het recht op de tegemoetkoming gecontroleerd en vastgesteld door het UWV.
Bij de vaststelling van de subsidie (dus achteraf) wordt getoetst of de omzet zo sterk is gedaald als vooraf ingeschat en of de werkgever de loonsom over de subsidieperiode maart-mei inderdaad op het peil van januari heeft weten te houden. Is dat niet het geval dan wordt de subsidie verlaagd.
Als omzetdaling minder is dan verwacht of de werkgever niet heeft voldaan aan de plichten die zijn verbonden aan de subsidieverlening kan het UWV beslissen dat het subsidiebedrag lager is dan het toegekende voorschot. Het UWV zal dan een deel van het uitgekeerde voorschot terugvorderen. De werkgever zal in dat geval (een deel) van het ontvangen voorschot moeten terugbetalen.
Heeft de werkgever in deze periode juist een hogere loonsom dan in januari, dan kan de subsidie hoger uitvallen.
Inmiddels heeft een klein deel van de werkgevers een aanvraag bij het UWV ingediend voor vaststelling van de verleende subsidie. Bij 60% van de werkgevers bleek de omzetdaling (fors) minder te zijn. Hierdoor wordt een deel van het uitgekeerde voorschotbedrag teruggevorderd door het UWV. Dit bedrag moet worden terugbetaald.
Bezwaar maken tegen terugbetalen voorschot NOW
Bent u het als werkgever niet eens met het besluit van het UWV dat u het voorschot (gedeeltelijk) moet terugbetalen? Dan is het verstandig om snel contact op te nemen met een van onze NOW-advocaten. Deze gespecialiseerde advocaat kan namens u bezwaar maken tegen het besluit tot terugvordering van het voorschot. Uiteraard kan de advocaat u ook bijstaan in een eventuele (hoger) beroepsprocedure.
Gratis juridische hulp?
Het financieel belang van de zaak is doorgaans groot. De hulp van een advocaat is mogelijk kosteloos als u een rechtsbijstandverzekering hebt of aanspraak kan maken op gefinancierde rechtsbijstand. Mocht dat niet op u van toepassing zijn dan wordt doorgaans een vaste prijsafspraak gemaakt.
Neem vrijblijvend contact op
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een advocaat die specialist is in NOW-zaken snel contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088-1810 353.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan