Duurbelastbaarheid
De verzekeringsarts is degene die uw duurbelastbaarheid onderzoekt. Dit betekent dat de verzekeringsarts nagaat wat de duur is van de arbeid die u kan verrichten. Hiervoor gebruikt de verzekeringsarts de zogenaamde standaard ‘Duurbelastbaarheid in arbeid‘.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u van mening bent dat u niet ten minste 8 uur per dag arbeid kan verrichten. De verzekeringsarts moet hier dan aandacht aan besteden en onderzoeken of er wellicht sprake is van een beperking in de duurbelastbaarheid.
Urenbeperking
Uit onderzoek van de verzekeringsarts kan blijken dat er sprake is van een beperking in de duurbelastbaarheid. De verzekeringsarts neemt dan een urenbeperking op. Deze kan bijvoorbeeld luiden dat u ten minste 4 uur per dag tot maximaal 20 uur per week arbeid kan verrichten.
Er bestaan drie indicaties voor het aannemen van een urenbeperking:
- Stoornis in de energiehuishouding
- Preventief
- Verminderde beschikbaarheid
1. Stoornis in de energiehuishouding
De verzekeringsarts onderzoekt de aard en ernst van uw aandoening in verband met de noodzaak tot recuperatie (herstel van krachten). Over het algemeen moet er sprake zijn van een ernstig ziektebeeld ondanks behandeling.
Uw energiehuishouding kan op drie mogelijke manieren verstoord zijn:
- Als gevolg van een tekort aan energie
- Als gevolg van een te groot energieverbruik
- Bij verminderde mogelijkheden om te kunnen recupereren
Het is niet ondenkbaar dat bovenstaande drie mogelijkheden de nodige vraagtekens bij u oproepen. Want wanneer is er sprake van een aandoening die leidt tot een tekort aan energie?
Tekort aan energie
Een tekort aan energie ontstaat wanneer u door een aandoening onvoldoende energie opneemt of de aanwezige energie inefficiënt gebruikt. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn ernstige hart- en longaandoeningen en een langzaam werkende schildklier (ziekte van Hashimoto).
Te groot energieverbruik
Een te groot energieverbruik ontstaat wanneer u door een aandoening meer energie verbruikt dan wat als normaal wordt beschouwd. De meeste bekende lichamelijke aandoeningen zijn kanker, chronische ontstekingsprocessen (o.a. COPD) en auto-immuunziekten.
Verminderde mogelijkheden tot recuperatie
Hiervan is sprake wanneer u onvoldoende kan herstellen van vermoeidheid. Dit klinkt wellicht makkelijk aantoonbaar, maar de praktijk leert dat een verzekeringsarts dit streng toetst. Vermoeidheid kan ontstaan omdat u lijdt aan een slaapstoornis en hierdoor niet goed kan in- en doorslapen. Deze slaapstoornis kan ontstaan uit (ernstige) stemmingsstoornissen of trauma’s uit het verleden. Het moet bovendien voldoende duidelijk zijn dat de slaapstoornis een negatieve uitwerking heeft op uw leven overdag.
2. Preventief
Een urenbeperking op grond van een preventieve indicatie wordt aangenomen wanneer er sprake is van een aandoening waarvan bekend is dat ziekteverschijnselen kunnen verergeren of optreden bij een toenemende arbeidsduur.
In de meeste gevallen wordt een preventieve urenbeperking aangenomen als het gaat om aandoeningen die raakvlakken hebben met uw psychische gezondheid. Er moet sprake zijn van een patroon van overschrijding van eigen grenzen, zelfoverschatting en/of een beperkt ziektebesef.
Dit kan bijvoorbeeld voortkomen uit een bipolaire stoornis, psychoses of een verstandelijke beperking. Er is sprake van een gebrek aan ziekte-inzicht.
3. Verminderde beschikbaarheid
Volgt u meerdere intensieve medische behandelingen die meerdere dagdelen per week in beslag nemen en kunt u hierdoor geen arbeid verrichten? Dan bent u verminderd beschikbaar. Wandelt u op therapeutische basis meerdere dagdelen per week? Dit is onvoldoende om een urenbeperking aan te nemen, omdat er geen sprake is van een noodzakelijke behandeling.
U bent ook verminderd beschikbaar als er extra tijd nodig is voor zelfzorg of de noodzaak tot extra reistijd.
In de standaard ‘Duurbelastbaarheid in arbeid‘ vindt u een meer gedetailleerde uitleg over de drie voornoemde indicaties.
Medisch bewijs
Bent u van mening dat er sprake is van een beperking in uw duurbelastbaarheid? Dan is het van belang dat u een representatief en nauwkeurig omschreven dagverhaal omschrijft. Toch zal een beperking in de duurbelastbaarheid niet snel worden aangenomen door een verzekeringsarts. Belangrijk is dat u medische informatie kunt overleggen waaruit blijkt dat er sprake is van bijvoorbeeld een stoornis in de energiehuishouding. Wij raden u dan ook aan om een onafhankelijke verzekeringsgeneeskundige onderzoek uit te laten voeren bij het Expertise Instituut te Apeldoorn.
Lees meer over de verschillende aspecten van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen via onze uitgebreide Kennisbank.