Overspannenheid is meer dan overbelasting
Ervaart u vermoeidheid, stressklachten en een gevoel van overbelasting? Dan is er wellicht sprake van overspannenheid. Na het lezen van dit artikel is het u duidelijk wat overspannenheid inhoudt en welke klachten kenmerkend zijn voor deze aandoening.
Wat is overspannenheid?
Net zoals een burn out is overspannenheid een geestelijke aandoening die ontstaat door stress. In een korte periode (enkele weken tot maanden) wordt er te veel van u verwacht op het werk of eist uw werkgever te veel van u en uiteindelijk gaat u over uw grenzen heen. Er is een disbalans ontstaan tussen uw draaglast en draagkracht. Overspannenheid hoeft niet werkgerelateerd te zijn, maar kan ook in de privésfeer liggen.
De klachten die voortkomen uit overspannenheid zijn voor het overgrote deel geestelijk van aard. U ervaart spanningsklachten zoals onrust, machteloosheid en concentratieklachten. Een lichamelijke klacht is bijvoorbeeld vermoeidheid.
Voorfase van een burn out
Overspannenheid wordt opgebouwd binnen enkele weken tot maanden. Het is van belang dat u uw huisarts inschakelt en u zich laat diagnosticeren. Met uw huisarts kunt u werken aan uw herstel en in de meeste gevallen is een herstelperiode van meerdere weken voldoende om weer in balans te komen.
Het is mogelijk dat u uw overspannenheid niet goed inschat en over uw grenzen blijft gaan. Duurt deze periode langer dan zes maanden? Dan is de kans erg groot dat u een burn out oploopt. De geestelijke en lichamelijke uitputting is nog groter en het herstel hiervan kan meer dan een jaar duren.
Arbeidsongeschiktheid
Van overspannenheid kunt u vrij snel genezen wanneer u goed naar uw lichaam luistert. De weg naar herstel is niet lang en neemt niet veel tijd in beslag. Er is dan ook geen sprake van een lang ziekteverzuim en het UWV komt in de meeste gevallen bij overspannenheid niet om de hoek kijken.
Maar dit is niet altijd het geval en mogelijk herstelt u niet zo snel als verwacht. Het ziekteverzuim duurt langer dan zes weken en u raakt arbeidsongeschikt.
Wilt u meer weten over uw arbeidsongeschiktheid en het recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kunt u contact opnemen met één van onze gespecialiseerde advocaten voor een vrijblijvend gesprek. Vul het formulier in of bel ons via 088-1810 353.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Aandoeningen arbeidsongeschiktheid
Lees ook de informatie over aandoeningen die het UWV op een vergelijkbare manier beoordeelt: