U hebt fibromyalgie. Als u daardoor niet meer kunt werken, kunt u tegen problemen aanlopen met het UWV. Het UWV beoordeelt of u een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt. Na het lezen van dit artikel weet u meer over fibromyalgie, de beoordeling door het UWV en hoe de rechtbank kijkt naar arbeidsongeschiktheid en fibromyalgie.
Klachten & symptomen bij fibromyalgie
Als u fibromyalgie heeft, weet u als geen ander welke klachten daarbij horen. U ervaart elke dag pijn in spieren en bindweefsel, waarbij ook stijfheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen horen. Uw klachten kennen een wisselend patroon. De ene dag gaat het beter met u dan de andere dag. Misschien heeft u ook nog eens last van tintelingen in de ledematen, branderig of jeukend gevoel in de huid, hoofdpijn, buikpijn en opgezette vingers. Al met al beïnvloedt fibromyalgie uw leven behoorlijk.
Oorzaak onbekend
Het lastige is dat er bij fibromyalgie geen afwijkingen worden gevonden in spieren of bindweefsel. De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Grote kans dat u daarom geregeld tegen onbegrip aanloopt. Een reumatoloog kan een diagnose stellen omdat de symptomen herkenbaar zijn en andere oorzaken zijn uitgesloten. Uw klachten kunnen chronisch zijn. Er is geen behandeling om fibromyalgie te laten verdwijnen, de klachten kunnen hoogstens verzachten.
Arbeidsongeschikt met fibromyalgie?
Door uw klachten is het lastig of onmogelijk om te werken. U meldt zich ziek en na de wachttijd van 2 jaar vraagt u een WIA-uitkering aan. Tussen u en een arbeidsongeschiktheidsuitkering staat het UWV. Want het UWV beoordeelt uw aanvraag.
Na een uitnodiging van het UWV verschijnt u op het medisch spreekuur bij de verzekeringsarts van het UWV. De verzekeringsarts controleert uw identiteit. Daarna bespreekt u de invulling van uw dagen met de verzekeringsarts (het “dagverhaal”). Er volgt een lichamelijk en/of psychisch onderzoek. De verzekeringsarts verwerkt zijn conclusies in een medisch rapport. De verzekeringsarts vult uw eventuele beperkingen in, in een zogenoemde “Functionele Mogelijkhedenlijst” (FML). Het medisch rapport wordt gedeeld met de arbeidsdeskundige, die kijkt wat u nog kan op basis van de beoordeling door de verzekeringsarts. De arbeidsdeskundige stelt uw “restverdiencapaciteit” vast. Als u meer dan 35% achteruitgaat in inkomen, bent u arbeidsongeschikt.
De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV. Het UWV stelt fibromyalgie niet anders te beoordelen dan andere ziekten of aandoeningen. Bij fibromyalgie wordt daarom gekeken naar mogelijkheden en niet naar klachten.
Blijft staan dat er toch mensen zijn die onbegrip ervaren bij verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV. Verzekeringsartsen zien graag een verklaring voor een ziekte of aandoening. Medisch objectiveerbaar wordt dit ook wel genoemd. De ziekte of aandoening “verklaren” doordat er een medische oorzaak aantoonbaar is. Het lastige is dat dit bij fibromyalgie niet aanwezig is. Dat maakt de klachten echter niet minder aanwezig. Uw realiteit is op dagelijkse basis leven met pijn. Fibromyalgiepatiënten krijgen bij het UWV te horen dat zij meer kunnen werken dan zij daadwerkelijk aankunnen. Het UWV zegt niet te kijken naar iemands ziekte, maar naar arbeidsvermogen. Als er echter geen verklaring is voor de klachten worden deze doorgaans minder serieus genomen, hoe vaak het UWV ook herhaalt niet te kijken naar de “titel van de ziekte”. Zie bijvoorbeeld het item van EenVandaag over fibromyalgie en het UWV, ‘Fibromyalgiepatiënten klagen over UWV-herkeuring’:
Natalie Kramer, zelf fibromyalgiepatiënte, is een burgerinitiatief gestart. Inmiddels heeft zij ruim 56.000 handtekeningen verzameld en is ze met het burgerinitiatief naar de Tweede Kamer gegaan. Specifiek in het kader van het UWV wil Natalie met het burgerinitiatief bereiken dat er anders wordt omgegaan met fibromyalgiepatiënten. Het zou mooi zijn als zij dit bereikt! Bekijk de website van Natalie voor meer informatie.
De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde stelt richtlijnen op voor de beoordeling van ziekte of aandoening door de verzekeringsarts. Helaas is er (nog) geen richtlijn voor fibromyalgie. Als ankerpunt voor de beoordeling zou het goed zijn als er wel een richtlijn komt. Ook dan is het zaak in de gaten te houden of de richtlijn wel is toegepast door de verzekeringsarts. Met andere richtlijnen gebeurt het regelmatig dat niet uit de medische rapportage blijkt of die richtlijn is toegepast.
Het UWV wijst uw aanvraag af. U gaat in bezwaar want u kunt echt niet werken. Om uw kansen te vergroten benadert u het Expertise Instituut te Apeldoorn voor een second opinion. Onze gespecialiseerde advocaten werken veel samen met deze deskundigen. Uw gemeente kan bijzondere bijstand verstrekken, zodat de second opinion zelfs kosteloos kan!
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
De rechter
Uw bezwaar leidt helaas niet tot een ander besluit. Het UWV blijft er bij dat u niet arbeidsongeschikt bent. U legt uw situatie voor aan de rechtbank. Als u nog geen second opinion heeft of ander medisch bewijs, dan is nu het moment! Wij adviseren medische informatie in te brengen, om de rechtbank te laten twijfelen aan het besluit en het medisch- en arbeidsdeskundig rapport van het UWV.
Als er geen (nieuwe, medische) informatie is, zal de rechtbank het UWV volgen in haar conclusies. De rechtbank is zelf geen deskundige op medisch of arbeidsdeskundig vlak. De rechtbank gaat daarom uit van de zorgvuldigheid van het medisch rapport. Als u zelf een deskundige inschakelt brengt u de rechter aan het twijfelen. De rechter kan vervolgens zelf, of op uw verzoek, een andere deskundige aanwijzen die de rapporten van het UWV en uw eigen deskundigenrapport beoordeelt. Door middel van een deskundige kan de rechtbank zich laten voorlichten over hoe het nu medisch en arbeidskundig gezien zit.
Daarnaast is er misschien medische informatie van uw huisarts, behandelaar of specialist. Is er een arts die verklaart dat u op de datum van beoordeling door het UWV (datum in geding) bijvoorbeeld een klacht, aandoening of ziekte had, die het UWV over het hoofd heeft gezien? Dan kan het echt lonen dit aan de rechtbank te overhandigen. Met uw medische informatie wordt door de rechtbank overigens heel zorgvuldig omgegaan.
Na het bestuderen van de stukken, het horen tijdens de zitting, eventueel het aanwijzen van een deskundige en het lezen van het deskundigenrapport, zal de rechtbank oordelen of uw beroep gegrond of ongegrond is. Bij gegrond geeft de rechtbank u gelijk. Het kan zijn dat het UWV dan nog een nieuw besluit moet nemen waarbij dan de uitspraak van de rechtbank wordt meegenomen of dat de rechtbank zelf vaststelt wat de gewenste uitkomst is.
Juridische hulp
In een notendop is weergegeven hoe het UWV en de rechtbank een zaak over arbeidsongeschiktheid beoordelen. Door u te informeren over de beoordeling van het UWV en de rechtbank, staat u hopelijk wat sterker in uw zaak tegen het UWV. Neem echter gerust contact op als u liever een steuntje in de rug krijgt van een van onze gespecialiseerde advocaten. U kunt ons bereiken via het contactformulier op de pagina of via telefoonnummer 088-1810 353.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Andere aandoeningen bij arbeidsongeschiktheid
Lees meer hoe het UWV een beoordeling maakt van andere aandoeningen in combinatie met arbeidsongeschiktheid: