Artrose in arbeidsongeschiktheidszaken
Artrose is een aandoening waarbij steeds meer schade aan de gewrichten ontstaat. Denk hierbij aan lichaamsdelen als de wervelkolom, knie, vingers en heupen. Bij artrose is de aanmaak van kraakbeen minder dan de afbraak ervan, waardoor er per saldo steeds minder van overblijft. De aandoening wordt in het normale spraakgebruik ook wel aangeduid als gewrichtsslijtage. Artrose is een veelvoorkomende diagnose. Dit zien we ook terug in de aan te wijzen oorzaken voor ziekte-uitval. In arbeidsongeschiktheidsprocedures verschillen de uitkeringsaanvrager en het UWV nogal eens van mening op het punt van de functionele mogelijkheden die verzekerde nog heeft. De verzekeringsartsen van het UWV stellen zich vaak op het standpunt dat er minder beperkingen zijn dan de verzekerde beweert. Dit leidt in de praktijk tot veel onenigheid. Zo ook in een zaak van 24 juni 2016 (2016 ECLI:NL:CRVB:2016:2489).
Nabestaandenuitkering
De zaak gaat over een vrouw die een nabestaandenuitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw) aanvraagt in verband met de dood van haar man. In dergelijke zaken vindt de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling plaats door het UWV. De verzekeringsarts onderzoekt de vrouw en concludeert dat de vrouw onvoldoende arbeidsongeschikt is. De vrouw heeft lichamelijke beperkingen maar de functies die worden geduid, blijven vervolgens onder de 45% verlies aan verdiencapaciteit. De uitkering wordt geweigerd. Op verzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) doet het UWV een herbeoordeling in bezwaar. De verzekeringsarts kan zich echter verenigen met het oordeel van de primaire verzekeringsarts. Het bezwaar wordt ongegrond verklaard en ook de rechtbank verklaart het beroep op het besluit ongegrond. Er is geen reden gevonden om te twijfelen aan de juistheid van de bevindingen van de verzekeringsarts, aldus de rechter.
Artrose
De vrouw gaat in hoger beroep en daar voert zij aan dat haar beperkingen ten gevolge van met name artrose zijn onderschat. Daardoor zijn ook de functies medisch ongeschikt. De Raad beoordeelt de zaak in laatste instantie en ziet geen reden om de medische grondslag in twijfel te trekken. Het UWV heeft, in de hoedanigheid van de verzekeringsarts, informatie van de behandelende sector betrokken bij het onderzoek. Onder andere de conclusie van een reumatoloog dat de artrose van de handen leidt tot verminderde belastbaarheid. De Raad vindt dat hiermee in de FML (de zogenaamde ‘Functionele Mogelijkhedenlijst’) rekening is gehouden en dat er meerdere beperkingen zijn opgenomen voor hand- en armgebruik. Het betoog van de vrouw dat haar klachten wisselvallig zijn, wordt helaas niet onderbouwd door de verklaring van de reumatoloog. In hoger beroep heeft de vrouw volgens de Raad geen objectieve medische gegevens overgelegd die maken dat het besluit over haar arbeidsmogelijkheden alsnog haar kant uitvalt. De Raad bevestigt de uitspraak en de nabestaandenuitkering blijft definitief geweigerd.
In deze zaak zien we een typisch geval van een arbeidsongeschiktheidsprocedure waarin artrose ter beoordeling staat. Om het gat te dichten tussen ervaren en geobjectiveerde beperkingen is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Zo komt u beslagen ten eis en doet u er alles aan om het tombola-effect dat bij arbeidsongeschiktheidsschattingen optreedt, te reduceren.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan
Aandoeningen arbeidsongeschiktheid
Lees ook de informatie over aandoeningen die het UWV op vergelijkbare manier beoordeelt: