COVID-19 houdt Nederland en de rest van de wereld al een meer dan een jaar in zijn greep. Het nieuwe coronavirus domineert het nieuws en treft de bevolking op verschillende manieren. De meest voorkomende symptomen als koorts, droge hoest en vermoeidheid zijn vervelend maar licht tot matig van aard. Een medische behandeling is niet nodig en na enkele dagen thuisquarantaine zullen de symptomen al afnemen. Er is echter een groep mensen die langdurig klachten overhoudt na een COVID-19 besmetting en arbeidsongeschikt is door langdurige COVID-19.
Langdurige (long) COVID-19
Volgens het RIVM houdt een deel van de mensen na een COVID-19 besmetting langdurige klachten. Lichamelijke klachten als vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn kunnen enkele maanden aanhouden. De voortdurende lichamelijke klachten (en thuisisolatie) kunnen leiden tot psychische klachten zoals een depressieve stoornis. De langdurige klachten brengen beperkingen met zich mee in het dagelijks leven en zijn van invloed op het arbeidsvermogen. Het werkvermogen wordt benadeeld en het is de vraag op welke termijn weer arbeid verricht kan worden.
In de praktijk
Recentelijk heeft het NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde) een peiling onder ruim 400 bedrijfsartsen verricht. Hieruit blijkt dat 8 op de 10 bedrijfsartsen een werknemer met langdurige klachten niet goed kunnen helpen. Doordat COVID-19 een nieuwe variant is ontbreekt het aan wetenschappelijke kennis omtrent de langdurige klachten en is niet duidelijk welke behandeling het beste helpt.
Arbeidsongeschiktheid door langdurige COVID-19
De langdurige klachten en beperkingen voortkomend COVID-19 kunnen ertoe leiden dat een werknemer niet goed functioneert en arbeidsongeschikt raakt. Uit de peiling van NVAB is gebleken dat bedrijfsartsen moeite hebben met het oordelen van werknemers met langdurige COVID-19 klachten. Van de werkgever mag worden verwacht dat zij begrip hebben voor de medische situatie van hun werknemer. Het tonen van begrip is echter niet voor de hand liggend zo blijkt uit journalistiek onderzoek van Pointer, het onderzoeksplatform van de KRO-NCRV.
Het UWV
Het UWV zorgt voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen en heeft op grote schaal te maken met arbeidsongeschiktheid. Het COVID-19 treft ook het UWV. Fysieke spreekuren worden uitgesteld of omgezet in telefonische spreekuren en zo zijn er meer voorbeelden te noemen. De hamvraag is hoe het UWV langdurige COVID-19 klachten beoordeeld in het kader van arbeidsongeschiktheid. Net zoals voor de bedrijfsartsen is het voor de verzekeringsartsen een grijs gebied.
Het RIVM is eind april gestart met een (medisch) onderzoek naar de gevolgen van langdurige COVID-19 klachten. Totdat het RIVM met een onderzoeksrapport blijft het voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen een lastig werkbaar onderwerp.
Een ziektewetuitkering vanwege COVID-19
Werknemers die ziek uit dienst gaan, zieke uitzendkrachten en zieke WW’ers worden ook wel vangnetters genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat deze categorie werknemers vallen onder het vangnet van de ziektewet. Hebben vangnetters recht op een ziektewetuitkering vanwege langdurige COVID-19 klachten?
Bijvoorbeeld een uitzendkracht die zich ziek meldt bij het uitzendbureau. De uitzendkracht meldt zich op uiterlijk de tweede dag dat hij/zij ziek bent bij het uitzendbureau. Een onderscheid wordt gemaakt in het uitzendcontract met of zonder uitzendbeding. In het geval een uitzendbeding is opgenomen in het arbeidscontract stopt het dienstverband bij ziekte en meldt het uitzendbureau de uitzendkracht ziek bij het UWV. De uitzendkracht komt in aanmerking voor een ziektewetuitkering indien hij/zij niet in staat is zijn of haar werk te doen. Het is heel goed mogelijk dat de uitzendkracht vanwege langdurige COVID-19 klachten zijn of haar werk niet kan uitvoeren. In theorie ontvangt de uitzendkracht een ziektewetuitkering. Maar hoe het UWV de klachten vanwege COVID-19 en daaruit volgende beperkingen beoordeelt moet nog blijken.
Bent u een vangnetter die is uitgevallen vanwege langdurige COVID-19 klachten en is uw aanvraag voor een ziektewetuitkering afgewezen door het UWV? Tegen een dergelijke afwijzing kunt u binnen zes weken bezwaar indienen. Laat u zich bijstaan door een gespecialiseerde (pro deo) advocaat op het gebied van het sociale zekerheid. Wij brengen u graag in contact met zo’n advocaat.